dilluns, 27 de febrer del 2012

Colòmbia, un país en guerra

Colòmbia és un país en guerra. Això jo ja ho sabia però... un es pensa que la guerra és lluny, a racons inhòspits de la selva. I és bastant cert. De fet, si algú anés o visités només els llocs turístics ni se n'adonaria.

És més, a les ciutats no hi ha conflicte directe. El que sí que passa és que hi ha molts militars, molts. Per a un europeu és bastant xocant. Hi ha militars pels carrers i a les sortides de les ciutats n'hi ha un cada deu metres. També, sobretot, als ponts, vigilant que no siguin volats. M'han explicat que ara hi ha més militars que habitualment degut a la presència del president de la República, Juan Manuel Santos, que ha vingut a fer-se la foto a un dels barris pobres de Cali.

Realment a mi em sobta, i molt: caminar i creuar-te amb un militar que porta una metralleta molt gran i va tot vestit de verd i amb una gorra, que fa cara de pocs amics i que, a més, és molt jove, segurament acaba de fer-ne 18, a mi no em genera massa bon rotllo.

La mateixa sorpresa és la seva quan els explico que a Catalunya no es veuen militars pel carrer, ni a les carreteres, ni a enlloc. 'Ah si? De verdad?' Es pregunten. Un fet que demostra, també, amb quina normalitat ho viuen i ho veuen. Per als colombians és més aviat al revés, sinònim de millora, protecció i seguretat.

Justament avui ha esclatat la notícia que les FARC han anunciat que deixaran de segrestar persones i que entregaran a 10 hostatges que tenen retingudes. Ho han anunciat avui després que els últims dies s'estiguin produint etapes d'extrema violència allà on hi ha fronts oberts amb la guerrilla. La gent diu que no es creu res de res del que digui les FARC.

També és cert que la impressió general és que, en aquest tema, s'ha avançat molt i que ara el país en general és molt més segur que abans.

A la foto, podeu veure com uns militars han aturat a uns nois a les afores de Cali. Els nanos anaven en bici i els revisen les motxilles. La vaig fer des de dins d'un cotxe.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada